# How Many Weeks in a Year? Calculation & Formula – AskCorran

Every year we just keep on flipping months on our calendar, but did you ever count how many weeks in a year are there? No, Right? It’s such a simple thing but like me nor did you pay attention to this.

AskCorran Will Guide You

**How many weeks in a year**

There are approximately

**52 weeks in a year.**

That is

**52.14 weeks in a normal year (52 weeks + 1 day)**

and

**52.28 weeks in a leap year (52 weeks + 2 days) **

as per the Gregorian calendar.

You must be thinking why there is a difference of 1 day and a leap year.

Before I tell you what a leap year is let us see how many weeks in year calculation.

Click here – Facts you must consider when buying a vape pen online

**How many weeks in a year formula?**

**Weeks in a year = Days in year/Days in a week**

Example:

**Weeks in normal year = 365/7**

**Weeks in leap year = 366/7**

It’s is very simple to calculate the numbers of weeks in a year just divide a total number of days in a year by total days in a week.

How Many Weeks In A Year Formula

**Let us see some more examples calculate 1 year weeks:**

[table id=1 /]

So now you know why there are 52 weeks in a year with 1 extra day in a normal year and 2 days extra in a leap year.

**How Many Hours, Minute & Seconds in a Year?**

There are

**8,760 hours in a year (365 days x 24 hours = 8760),**

**525,600 minutes in a year (365 x 24 x 60 = 525600),**

**31,536,000 seconds in a year (365 x 25 x 60 x 60 = 31536000).**

**How Many Weekends are there in a Year?**

There are **104 days as weekends in a year**.

How To calculate this?

You know that there are 52 weeks in a year and 7 days a week and 2 days a week are weekends.

The calculation of total weekends in a year is ** 52 x 2 = 104 days.**

**How many working weeks in a year?**

**Working weeks in Normal year = 35.86 weeks **i.e. 35 complete weeks + 6 days

and

**Working weeks in Leap year = 36 weeks**

Let me show you the calculation of how many working weeks in a year.

A normal year has 365 days out of which 104 days are weekend days that are Saturday and Sunday and then some 8 to 10 other holidays this means 251 working days.

**Working weeks in a year = 365-114 Divide by 7 or 366 – 114 Divide by 7**

Working weeks in **Normal year = 35.86 weeks**

Working weeks in **Leap year = 36 weeks**

**How many weeks in the year 2020?**

The year **2020 has 52.2 weeks,** which means 52 complete weeks + 2 days in a year.

Approximately there are **52 weeks in the year 2020. **

It is calculated as **366 / 7 = 52.28.**

**How many weeks in the year 2021?**

The year **2021 has 52.1 weeks,** which means 52 complete weeks + 1 days in a year.

Approximately there are **52 weeks in the year 2020. **

It is calculated as **365 / 7 = 52.14.**

**How many weeks in a school year?**

There are **25 to 27.14 weeks in a school year**

Normally a school has 175 to 190 working days excluding weekends which calculates to **25 to 27.14 weeks.**

And if you **include weekends and holidays then** 280 to 295 days this answer will be **40 to 42.14 weeks**.

But remember this can vary as per the country, state you live in and even grade levels your child studies in.

**Why every fourth year is a leap year?**

As per the **Gregorian calendar**, our **earth takes 365.25635 days to completely revolve around the sun**, so if we count every year as 365 days then what about 0.25 days? So to balance this extra 0.25 days and avoid the errors that can occur every 4^{th} year is called a leap year with 366 days.

** Calculation to find out the year is a leap year or not?**

It’s very easy to identify a leap year, if the particular year is evenly divisible by 4 then it’s a leap year.

**Leap Year = Year / 4**

if the number of the year is completely divided by 4 and the remainder is 0 then that specific year is a leap year.

Example:

you want to see the year 2020 is a leap year or not

so 2020/4, 2020 is exactly divided by 4 so year 2020 is a leap year

Click here – A Quick Guide on Cleaning Your Boat the Right Waty

__Note: The time or days taken by earth to revolve around the sun completely is known as a sidereal year__

**Frequently Asked Questions**

**Are there 52 weeks in every year?**

Yes, there are 52 complete weeks in a normal year (52 weeks + 1 days in a year) whereas in a leap year there are 52 complete weeks (52 weeks + 2 days in a year)

**Does every month have 4 Weeks?**

Every month has different days, if

a month has 30 days than that month will have 4 weeks + 2 days

and

the month that has 31 days will have 4 weeks + 3 days.

February of a normal year has exactly 4 weeks whereas February of a leap year has 4 weeks + 1 day

**How many weekdays are there in a year?**

There are 261 weekdays in a year.

It is calculated as 104-week ends (52 weeks in year x 2 (weekdays per week)) 365-104 = 261days.

**Are there 48 weeks in a year?**

No, the right answer is that there are 52.1 or 52.2 weeks in a year, it is calculated as 365 days / 7 days per week = 52 weeks.

**How many weeks are in a leap year? **

52 weeks + 2 days are there in a leap year.

It is calculated as 366 days / 7 days per week

**Final Notes **

- There are approximately
**52 complete weeks in a year**. - Every
**fourth year is a leap year with 366 days**where there are 29 days in the month of February. - If the year number is
**evenly divisible by 4 then that year is a leap year**. - When you know the year is a leap year or normal year you can calculate weeks in a year easily.
- The formula to calculate the number of
**weeks in a year is = Days in a Year/Days in a Week** - After knowing
**how many weeks in a year**and how many weekends in a year we can plan so much in advance.